SYMPOSION 2015

Tien jaar na de vorige editie werd 2015 opnieuw een jaar van exposeren en experimenteren op verschillende vlakken en verschillende locaties: het Symposion 2015. De stedendriehoek Gorinchem, Woudrichem en Vuren waren net als in 2005 rijkelijk gevuld met kunst. Door 12 ambassadeurs uit de 12 Nederlandse provinciën werden 170 Nederlandse kunstenaars geselecteerd, van jong tot oud. Veel verschillende kunstenaars en niet altijd even samenhangend, maar daarmee wel een uniek overzicht van de Nederlandse kunst anno 2015. Er waren ruim 400 kunstwerken te zien op 15 verschillende binnen- en buitenlocaties.

Memorabel waren de werken die leiden tot een bijzondere interactie met het publiek. Het werk van Femke van Dam op de locatie buiten de Waterpoort. Vele spiegels die de woorden STAAND WATER vormden op de vestingwerken, hoe mooi. Het bleek een interactief werk te worden. Vernielingen enerzijds maar ook werden er andere woorden en telefoonnummers mee gevormd in de weekendnacht. Ook de beelden van Henk Rusman waren te mooi om op hun plek te laten staan. Regelmatig hebben wij als bestuur de beelden met vereende krachten terug moeten zetten. Prachtige witte stalen geometrische vormen die permanent je ogen naar zich toe trekken. Van een andere schoonheid was het stiltecentrum van Martijn Duifhuizen op de locatie Langedijk. Een volledig van de buitenwereld afgesloten contemplatieven binnenruimte. Helaas waren deze werken slechts tijdelijk te gast in Gorinchem. Maar net als bij eerdere edities werd Gorinchem in 2015 ook weer een aantal bijzondere beeldhouwwerken rijker.

Op een stralend zonnige 6 juni 2015 opende Hare Koninklijke hoogheid Prinses Beatrix de derde editie van het Symposion. Ze was onder de indruk van werken van haar collega beeldhouwers. Als vanzelfsprekend ging het gesprek met kunstenaars over de uitvoering en kwaliteit van het werk.

Symposion 2015 was een evenement waaraan wij veel hebben beleefd en goede herinneringen hebben overgehouden. Het was een van, voor en door kunstenaars evenement, op de schouders van de geschiedenis, alvast kijkend naar de toekomst.

– René Morriën voorzitter symposion 2015