Gaby van Reeuwijk / Atelier de Lannoy

Open Atelier op 14 juli 2024. Artists in Residence

Gaby van Reeuwijk / Atelier de Lannoy, Helin Tazelaar, Nathalie Geurts 

Symposion nodigt je van harte uit voor de open atelier middag van de residency kunstenaars Gaby van Reeuwijk, Helin Tazelaar en Nathalie Geurts op 14 juli 2024 tijdens de Culturele Zondag. Kom vanaf 13 uur langs voor een verkoelend drankje en om de drie makers aan het werk te zien en een beetje mee te werken (als je wil). 

Nathalie heeft de afgelopen weken met het, momenteel niet te missen onkruid, de brandnetel, gewerkt. Zij zal tijdens een performance de handelingen laten zien die nodig zijn om brandnetels tot garen te verwerken. Tevens is het mogelijk om een door haar ontwikkelde audio-ervaring te volgen. Hierin wordt je uitgedaagd om met een open blik naar je omgeving te kijken en wordt je begeleid in het verzamelen en ordenen van voorwerpen en materialen uit de omgeving. Neem je smartphone en je koptelefoon mee om deel te nemen. 

Gaby werkt al jaren met klei die zij zelf lokaal uit de grond opgraaft en verwerkt in unieke objecten en composities. Kijk met haar mee terwijl ze de klei verwerkt en experimenteert met de combinatie van klei met textiel. 

Kijk ook mee over de schouder van Helin terwijl zij haar illustraties maakt op papier en textiel en eigen grafiek drukt met haar lino pers. 

Tijdens de culturele zondag op zondag 14 juli 2024 zijn de Kruitmagazijnen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. 

De kunstenaars zullen gedurende de hele middag aan het werk zijn. Na een korte introductie om 13.30 start Nathalie Geurts met haar performance. Na afloop van haar performance is het mogelijk om gedurende de middag deel te nemen aan de audio-ervaring. 

Over de residency 

In juni en juli van 2024 doen de Kruitmagazijnen dienst als werkplek voor Gaby van Reeuwijk, Helin Tazelaar en Nathalie Geurts. Deze drie jonge makers zijn door Symposion uitgenodigd om tijdelijk hun intrek te nemen in de Kruitmagazijnen om te werken, experimenteren en presenteren. 

De makers laten zich alle drie inspireren door de natuur die tijdens de residency in volle bloei staat op en rond het bastion, de unieke historische omgeving en de vormen, vergankelijkheid en weerbarstigheid van natuurlijk materiaal. Ieder verzamelt en verwerkt deze materialen op hun eigen manier. 

Helin Tazelaar
Nathalie Geurts

Over de kunstenaars

Gaby van Reeuwijk / Atelier de Lannoy

Gaby van Reeuwijk is een maker die altijd op zoek is naar de combinatie tussen product en de ruimte. Het liefst werkt ze met persoonlijke verhalen, die ze op haar eigen manier beeldend vertaalt. Ze vindt het belangrijk om gebruik te maken van diverse ambachten en technieken, om zo een uniek beeld te vormen. Meer over Gaby en haar werk vind je hier.

Helin Tazelaar 

Als illustrator en kunsthistoricus vertelt Helin Tazelaar verhalen via beeld. Een ritueel van verzamelen, onderzoeken en maken kenmerkt haar werkwijze. Vaak met een vleugje fantasie. Ze haalt inspiratie uit kunst van de middeleeuwen, 19e en 20e eeuw. In haar werk zijn dan ook vaak verwijzingen te vinden naar mythologie, de prerafaëlieten, de arts-and-craftsbeweging, art nouveau en de jaren ’60, ’70 en ’80. Meer over Helin en haar werk vind je hier.

Nathalie Geurts 

Nathalie Geurts onderzoekt met haar werk de natuur, haar directe omgeving en de processen die hiermee verbonden zijn. Haar artistieke proces draait om observeren, verzamelen en creëren, waarbij ze inspiratie put uit ondergewaardeerde, onbegrepen planten zoals brandnetels, en ambachtelijke tradities met textiel en natuurlijke pigmenten. Op basis van rituelen en poëtische handelingen vormt het werk zich in samenwerking met de natuur, de omgeving, locatie en de herkomst van het materiaal. Meer over Nathalie en haar werk vind je hier.