Help! De watergeuzen komen eraan!

Samen met Historische vereniging “Oud Gorinchem” nemen we u mee naar 1672. Nee, eerder 1572, waarin de Watergeuzen binnen de Vesting van Gorinchem binnen drongen.

In de ochtend van 26 juni 1572 verschenen voor de Gorinchemse stadswallen een groot aantal schepen. De mannen aan boord, noemden zich de Watergeuzen. Op intimiderende wijze dronken zij uit de buit gemaakte miskelken om vooral de geestelijkheid bang te maken. Dit meldt het ooggetuigenverslag van Willem Est, in zijn werk Historiae Martyrum Gorcomiensium.

De inwoners van Gorinchem reageerde geschokt. Ze waren zo verward en deden niets om deze Watergeuzen tegen te houden. De combinatie van angst en de hulp van medestanders die propaganda verkondigde, onder het mom van; dat de prijzen voor brood en meel zal zakken en dat daarbij de tiende pennings heffing zou worden afgeschaft door deze Watergeuzen, beleef de verdere weerstand uit.

De belangrijkste geestelijken van de stad wisten naar de citadel te vluchten die onder leiding stond van drost Gasper of Casper Turck. De Watergeuzen onder leiding van Martinus Brandt liepen via de Kanselpoort naar het stadhuis. Daar binnen gekomen¬† sprak Brands de woorden voor de Prins van Oranje te zijn en de nieuwe religie te omarmen. “Leve de Prins”! ¬† Vervolgens werden alle kanonnen veroverd die op de stadsstellingen stonden om daarna naar het kasteel te trekken. Daar beloofde Brandt dat iedereen bij overgave een vrije aftocht zou krijgen.

De volgende ochtend, 27 juni, kwamen alle ingezetenen naar buiten, maar de woorden van Brandt bleken waardeloos, want alle katholieke priesters werden vervolgens in de kelders van het kasteel opgesloten… het werden De martelaren van Gorinchem..

Symposion Gorinchem werkt hierbij samen met de Historische Vereniging “Oud-Gorcum” vanwege de Vestigingswerken die erkend zijn door Unesco Wereld Erfgoed.¬† Komt het allen zien en horen!

We verwelkomen u graag!

Namens alle vrijwilligers van de Kruitmagazijnen, Dalemwal 19A en 19B in Gorinchem en het bestuur,

Leonie van Rossem
Programmamaker Kruitmagazijnen

Stichting Symposion Gorinchem

Toegang is gratis!
www.symposion-gorinchem.nl

The event is finished.

Datum

30 juli 2022 - 15 oktober 2022
Expired!

Reacties zijn gesloten.