Nathalie Geurts

Artists in Residence: Het bastion in bloei

Gaby van Reeuwijk / Atelier de Lannoy, Helin Tazelaar, Nathalie Geurts 

1 juni – 28 juli 2024 

In juni en juli van 2024 zullen de Kruitmagazijnen dienst doen als werkplek voor Gaby van Reeuwijk, Helin Tazelaar en Nathalie Geurts. Deze drie jonge makers, twee van hen zijn gevestigd in Gorinchem, zijn door Symposion uitgenodigd om tijdelijk hun intrek te nemen in de Kruitmagazijnen om te werken, experimenteren en presenteren. 

Deze residency is tot stand gekomen naar aanleiding van inspirerende gesprekken met jonge makers in de stad die behoefte hebben aan een werkplek, op zoek zijn naar een platform om hun werk te presenteren en interactie willen met het publiek. Gedurende de residency gebruiken ze de kruitmagazijnen om nieuwe werken te ontwikkelen en om te experimenteren met ideeën, methoden, technieken en materialen. 

 

De makers laten zich alle drie inspireren door de natuur die tijdens de residency in volle bloei staat op en rond het bastion, de unieke historische omgeving en de vormen, vergankelijkheid en weerbarstigheid van natuurlijk materiaal. Ieder verzamelt en verwerkt deze materialen op hun eigen manier. 

Symposion is vereerd om 50 jaar na de eerste editie van Symposion als gastvrouw op te mogen treden voor deze jonge makers. Zij gaat daarmee op kleinschalige wijze weer terug naar de roots van Symposion door het artistieke arbeidsproces te faciliteren en inzichtelijk te maken. In het najaar van 2024 en in 2025 zullen de makers werken die voortkomen uit de residency presenteren.

Omdat de makers graag contact leggen met het publiek, zullen de Kruitmagazijnen volgens de reguliere openingstijden geopend zijn. Iedereen is van harte welkom om binnen te lopen om één of meerdere makers aan het werk te zien en het gesprek aan te gaan. We hopen je tevens te verwelkomen tijdens een speciale residency presentatie op 14 juli 2024! De makers zullen dan in de afrondende fase verkeren van hun werkperiode en geven dan graag een presentatie van hun bevindingen en resultaten tot dan toe. Meer informatie en updates over deze en andere activiteiten zullen regelmatig op onze website, nieuwsbrief en socials gepubliceerd worden. 

Gaby van Reeuwijk / Atelier de Lannoy
Helin Tazelaar

Over de kunstenaars

Gaby van Reeuwijk / Atelier de Lannoy

Gaby van Reeuwijk is een maker die altijd op zoek is naar de combinatie tussen product en de ruimte. Het liefst werkt ze met persoonlijke verhalen, die ze op haar eigen manier beeldend vertaalt. Ze vindt het belangrijk om gebruik te maken van diverse ambachten en technieken, om zo een uniek beeld te vormen.

In 2020 is Atelier de Lannoy tot stand gekomen. Net als haar werk, is deze naam erg persoonlijk: De Lannoy was haar oma’s naam. Deze naam is helaas verdwenen uit de familie en Gaby wilde op deze manier de familienaam en haar oma voor altijd een plekje geven. Meer over Gaby en haar werk vind je hier.

Helin Tazelaar 

Als illustrator en kunsthistoricus vertelt Helin Tazelaar verhalen via beeld. Een ritueel van verzamelen, onderzoeken en maken kenmerkt haar werkwijze. Vaak met een vleugje fantasie. Ze haalt inspiratie uit kunst van de middeleeuwen, 19e en 20e eeuw. In haar werk zijn dan ook vaak verwijzingen te vinden naar mythologie, de prerafaëlieten, de arts-and-craftsbeweging, art nouveau en de jaren ’60, ’70 en ’80.

Tijdens de residency onderzoekt Helin nieuwe manieren om heden en verleden te verbinden en om illustratie te combineren met haar fascinatie voor natuur, boekdrukkunst en handwerktechnieken. Dit zal ze vervolgens vertalen naar hedendaags twee- en driedimensionaal beeld. Meer over Helin en haar werk vind je hier.

Nathalie Geurts 

Nathalie Geurts onderzoekt met haar werk de natuur, haar directe omgeving en de processen die hiermee verbonden zijn. Haar artistieke proces draait om observeren, verzamelen en creëren, waarbij ze inspiratie put uit ondergewaardeerde, onbegrepen planten zoals brandnetels, en ambachtelijke tradities met textiel en natuurlijke pigmenten. Op basis van rituelen en poëtische handelingen vormt het werk zich in samenwerking met de natuur, de omgeving,locatie en de herkomst van het materiaal.

In haar werk verweeft Nathalie ambacht en cultuur met haar persoonlijke ervaringen en observaties. Tevens spelen ervaringen van anderen een belangrijke rol in het werk. Ze experimenteert met beeldende vormen zoals video, audio, installaties, twee en driedimensionaal werk.

Duurzaamheid en zorg voor de omgeving zijn cruciaal in haar werk. Elke plant wordt zorgvuldig verzameld, waarbij gedacht wordt aan de plaatselijke ecologie. Met haar werk wil ze de kijkers uitnodigen om stil te staan bij en met een verse blik te kijken naar de omgeving. Meer over Nathalie en haar werk vind je hier.